Напитките в Турция

07. 01. 2021 г.
Турското кафе - Известно е също като домашно и кафе на джезве. Технология за приготвянето на кафе, сварено от фино смлени кафени зърна в кафеник, много често с прибавка на захар, което се сервира в чаша с утайка на дъното. Широко разпространено е из целия Близък изток. Културата на пиене на кафе чрез кафенетата е високо развита на територията на бившата Османска империя и това е доминиращия начин на приготвяне на кафе в тази част на света. Ние ви препоръчваме да пиете турско кафе на пещ при вашето посещение на нашата съседка.
Чай - Какво е денят без турски чай? Даже и не можем да си го представим. Навсякъде по малките улички се носят малки чашки с чай и то по цял ден. А в голяма част от заведенията или в хотелите – при настаняване или освобождаване на стаята, ароматната напитка се предлага безплатно.
Салеп - Напитката и десертите са широко разпространени в Османската империя. Най-големият производител на салеп в Турция е регионът на Кахраманмараш, поради което е наричан Салепи Мараш. Популярността на салепа в Турция е довела до сериозно намаляване на популациите на диви орхидеи. По тази причина износът на грудки от Турция е забранен.
Шалгам - В съседна Турция почти във всеки магазин се продава напитката шалгам. Това е лека, кисела напитка, която може да бъде лютива, в зависимост от вкусовите предпочитания. Шалгам е известна като афродизиак, но се използва при редица здравословни проблеми. Напитката помага при липса на апетит, за прочистване на кръвта, при проблеми с черния дроб, бъбречни заболявания.
Боза - Бозата може да бъде направена от пшеница, грис, булгур и дори оризови семена или директно от брашно; те се смесват с мая, размита във вода, и захар. Традиционната турска боза се сервира с канела и печена леблебия, предимно през зимните месеци.
Йени Ракь - Най-обичаната турска алкохолна напитка се произвежда от 1944 година. Счита се за традиционен алкохол за Турция и в същото време е една от най-консумираните анасонови напитки по света. Произвежда се от най-доброто грозде от Анадолския регион и има 74 годишна история. Йени Раки е символ на споделяне, свързване, любов и приятелство. Сервирането на Йени Раки не е просто това, което предполагате, моментът трябва да се споделя с приятната компания на приятели, храна и по време на оживен разговор около масата.

Всички новини

Абонамент

Европейски фонд за регионално развитие
БЕЛПРЕГО ООД осъществява проект BG16RFOP002-2.092-0700
по Процедура "Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Проектът се изпълнява в градовете с представителства на фирмата и е с продължителност от 3 месеца. Общата му стойност е в размер на 28 335.53лв., от които 24 085.20лв. eвропейско и 4 250.33лв. национално съфинансиране.

Проект и главнацел:Проект BG16RFOP002-2.095-0489– “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки”.
Цел и очакванирезултати: Осигуряваненаоборотенкапиталза предприятието, засегнатоотвременнитепротивоепидемичнимерки, постиганенаположителенефектзапреодоляваненаикономическитепоследствияотпандемията COVID-19 и запазванена дейността. Бенефициент: БЕЛПРЕГО ООД Обща стойност:22 784.86лв., от които 19 367.13лв. европейско и3 417.73лв. националносъфинансиране.
Начало:05.03.2021г. Край:05.06.2021г.
Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност