Измир

30. 12. 2020 г.
Измир е наследник на древния град Смирна и е бил историческа столица на провинция Йония (7 в пр. Хр.).
Градът се счита за родно място на Омир, автор на епичните поеми ”Одисей” и „Илиада”. Измир също е родно място и източник на вдъхновение на известната музика ребетика и смирнейка. Градът, който е на почти 5 хил. години и е съвременник на древна Троя, също е и един от най-старите градове в Средиземноморския басейн, а днес се счита за най-проевропейския град на Турция. Наричат го още Оccidental Измир, т.е. Западния от гледна точка на идеология, ценности и лайфстайл.
Измир е третият по големина град в Турция и второто по големина пристанище на страната, след Истанбул. Днес Измир е един от големите търговски и туристически центрове на Турция, който може да се похвали с перфектната комбинация между съвременна средиземноморска култура, традиционна турска култура и история, която няма край.
Ще ви посрещнат широки булеварди, модерна инфраструктура, стъклени сгради, които спокойно делят пространството с традиционните керемидени покриви на къщи от преди 10 века и старите джамии и църкви, които пазят духа на древността. Измир и целият регион разкриват красотата на турското крайбрежие - лазурно сини води, необятни златисти плажове, великолепни пейзажи и спиращи дъха гледки, живописни рибарски селца и малки пристанищни градчета, пръснати по брега.
Околността и самият Измир заслужават сериозно внимание. Ако имате възможност, добавете го в списъка с места, които да посетите за повече от уикенд. Струва си да се потопите в древността и отявлената османска архитектура, която можете да видите по всички по-значими сгради в градската среда - часовниковата кула Сахат Кулеси, кметството, джамията Конак, операта, академията, базара на Измир.
Всички новини

Абонамент

Европейски фонд за регионално развитие
БЕЛПРЕГО ООД осъществява проект BG16RFOP002-2.092-0700
по Процедура "Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Проектът се изпълнява в градовете с представителства на фирмата и е с продължителност от 3 месеца. Общата му стойност е в размер на 28 335.53лв., от които 24 085.20лв. eвропейско и 4 250.33лв. национално съфинансиране.

Проект и главнацел:Проект BG16RFOP002-2.095-0489– “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки”.
Цел и очаквани резултати: Осигуряване на оборотен капитал за предприятието, засегнато от временните противоепидемични мерки, постигане на положителен ефект за преодоляване на икономическите последствия о тпандемията COVID-19 и запазванена дейността. Бенефициент: БЕЛПРЕГО ООД Обща стойност:22 784.86лв., от които 19 367.13лв. европейско и3 417.73лв. националносъфинансиране.
Начало:05.03.2021г. Край:05.06.2021г.

БЕЛПРЕГО ООД осъществява проект BG16RFOP002-2.101-0814 по Процедура „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Проектът е с продължителност от 3 месеца и oбщата стойност в размер на 5653.61 лв., от които 4 805.57 лв. европейско и 848.04 лв. национално съфинансиране. Основната цел на проекта е осигуряване на оперативен капитал за българските микро-, малки и средни предприятия, засегнати от противоепидемичните мерки. В резултат на успешното му осъществяване ще бъде постигнат положителен ефект от компанията за преодоляване на икономическите последствия, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 и запазване на оперативната дейност на предприятието.
Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност