Измир

30. 12. 2020 г.
Измир е наследник на древния град Смирна и е бил историческа столица на провинция Йония (7 в пр. Хр.).
Градът се счита за родно място на Омир, автор на епичните поеми ”Одисей” и „Илиада”. Измир също е родно място и източник на вдъхновение на известната музика ребетика и смирнейка. Градът, който е на почти 5 хил. години и е съвременник на древна Троя, също е и един от най-старите градове в Средиземноморския басейн, а днес се счита за най-проевропейския град на Турция. Наричат го още Оccidental Измир, т.е. Западния от гледна точка на идеология, ценности и лайфстайл.
Измир е третият по големина град в Турция и второто по големина пристанище на страната, след Истанбул. Днес Измир е един от големите търговски и туристически центрове на Турция, който може да се похвали с перфектната комбинация между съвременна средиземноморска култура, традиционна турска култура и история, която няма край.
Ще ви посрещнат широки булеварди, модерна инфраструктура, стъклени сгради, които спокойно делят пространството с традиционните керемидени покриви на къщи от преди 10 века и старите джамии и църкви, които пазят духа на древността. Измир и целият регион разкриват красотата на турското крайбрежие - лазурно сини води, необятни златисти плажове, великолепни пейзажи и спиращи дъха гледки, живописни рибарски селца и малки пристанищни градчета, пръснати по брега.
Околността и самият Измир заслужават сериозно внимание. Ако имате възможност, добавете го в списъка с места, които да посетите за повече от уикенд. Струва си да се потопите в древността и отявлената османска архитектура, която можете да видите по всички по-значими сгради в градската среда - часовниковата кула Сахат Кулеси, кметството, джамията Конак, операта, академията, базара на Измир.
Всички новини

Абонамент