Екскурзия в Сърбия

В СЪРБИЯ НА ЛЕСКОВАЧКА СКАРА
Маршрут:
Пловдив-София-Ниш-Лесковац-Пирот

Продължителност:
2 дни / 1 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:Програма

 ПРОГРАМА:

1 ден: БЪЛГАРИЯ-СЪРБИЯ

Отпътуване от Пловдив в 05:00ч.; от София в 07:00ч. Туристическа обиколка на град Ниш - родно място на Константин Велики: централният площад, Старата крепост, сградата на Кметството, Националният театър, Челе кула, Медианата. Свободно време за посещение на подземния търговски център на град Ниш. Отпътуване за Лесковац  /50км./

Град Лесковац се намира в подножиета на хълма Хисар, в централната част на Лесковачката котлавина. През града преминава малката река Ветерница. Днес градът е преди всичко културен център с много училища и един факултет на Нишкия университет. Лесковац е познат със своята скара. Там ежегодно през м. септември се провежда "Рощилиада" - празник на лесковашката скара /на сръбски: лешковачки роштиль/ - типично стар начин на приготвяне на печени ястия на скара върху дървени въглища от смляно месо, с леко лютив вкус, характерен за  района на Поморавието.    

Участие в ежегодния фестивал на сръбската скара Рощилиада. Това е времето, в което централния площад на Лесковац става място на множество сергии и витрини, предлагащи традиционни сръбски специалитети и, разбира се, студена бира. Време за скара-бира и купон. Нощувка. 

2 денСЪРБИЯ-БЪЛГАРИЯ

Закуска. Отпътуване за Пирот. Пешеходна разходка в центъра на Пирот и възможност за посещение на старата крепост Калето - по жерание. Първото споменаване на Пирот е от 2 век, когато мястото на днешния град е изградена римската станция Turres или MutatioTurres. През 9 век райнът е включен в състава на българската държава и споделя нейната съдба до падането и под византийско и османско владичество. Отпътуване за Суковският манастир, който се намира на 18 киолометра източно от град Пирот, на десният бряг на река Ерма край едноименното село Суково. Датата на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. От малкото запазени сведения се знае, че е разрушаван няколко пъти и е бил изписан в 1606г. Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена през 1857г.Легендата гласи, че е издигната от Сали бей от Пирот върху основите на стара църква в знак на благодарност за оздравяването на сина му Емин. Отпътуване за Цариброд /Димитровград. Време за разходка и пазар 1 час, отпътуване за България. Пристигане в София/Пловдиввечерта.

: 115 лв. при група минимум 45 туристи

 

ЦЕНАТА включва:

- транспорт с лицензиран туристически автобус с климатик, минибар, видеосистема;

- нощувка + закуска в хотел **/***;

- екскурзовдско обслужване по маршрута

- медицинска застраховка

ЦЕНАТА не включва:

  • входни такси на посещаваните обекти
  • лични разходи
Цени

Дата Възрастен в двойна стая
29.08.2015 - 30.08.2015 г. 115 лв.


КАЛЕНДАР