!!!ВАЖНО!!! ГЪРЦИЯ, МАРОКО, БЕЛГИЯ, ТУРЦИЯ - Актуализирана информация за пътуванията от България!

19. 04. 2021 г.

ПЪТУВАНЕ КЪМ ГЪРЦИЯ ОТ 19 ДО 26.04.2021г.:

Гърция отмени, считано от днес, 19.04.2021 г., 7 дневната карантина при влизане в страната за граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените арабски емирства, на Сърбия и на Израел.
До 26-ти Април 2021г., при влизане на гръцка територия от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. Удостоверението трябва да бъде написано на английски език и да носи името и паспорта / националния идентификационен номер на пътуващия.

От днес се въвежда и нова възможност за представяне на сертификат за ваксинация за COVID-19. Сертификатът за ваксинация следва да е на английски език, да е издаден от публичен орган в съответствие със съответното национално законодателство. При влизане в Гърция следва да са изминали 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината.

При липса на един от двата документа, гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане в страната, гръцките власти на случаен принцип правят бърз или PCR тест. 

Деца до 10 години и транзитни пътници (международни към международни) са освободени от това изискване.

Към пътуващите остава изискването за представяне на попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването: https://travel.gov.gr/#/

Авиокомпаниите са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди качването му на борда. При липса на такъв, пътниците няма да бъдат допускани на борда. Ще бъде предоставен допълнителен формуляр на пътниците на борда на самолета, който ще трябва да попълнят и да предоставят при поискване при пристигане на летище.

*За проследяване на ситуацията в Гърция, може да ползвате специално създадената страница от гръцка страна: https://greecehealthfirst.gr/?lang=en 
 

ПЪТУВАНЕ КЪМ МАРОКО: преустановяват се пътническите полети от и към Република България: 

С цел ограничаване на разпространението на вируса SaRS-CoV-2 oт 16.04.2021 г. мароканските власти преустановяват до второ нареждане пътническите полети от и до Република България.
Според съобщение на Националната дирекция на летищата в Мароко (ONDA) ограничителната мярка ще се прилага и за пътническите полети от и до:
Албания, Кипър, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.
Преди два дни бяха преустановени пътническите полети от и към Тунис.
До момента от страна на Мароко бе наложена забрана за пътнически полети между следните държави: Аржентина, Босна и Херцеговина, Ботсвана, Камерун, Хърватия, Мозамбик, Полша, Норвегия, Финландия, Гърция, Ливан, Кувейт, Алжир, Египет, Италия, Белгия, Турция, Швейцария, Германия, Нидерландия, Австрия, Португалия, Швеция, Украйна, Чешка Република, Австралия, Ирландия, Бразилия, Нова Зеландия, Великобритания, Южна Африка, Дания, Мали, Гана, Демократична република Конго, Либия, Гвинея-Конакри, Испания, Франция.

Във всяко ново официално съобщение на компетентните власти се припомня, че забраната засяга всички пътници от и до тези държави независимо от избраните от тях междинни кацания в други летища и държави.


 

ПЪТУВАНЕ КЪМ И ПРЕЗ БЕЛГИЯ: От 19.04.2021г. Белгия отменя временната забрана за несъществени пътувания в рамките на Европейския съюз, включително от и до България

Всички пристигащи в Белгия граждани над 6 години, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, са задължени да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането.

Всеки гражданин, който пристига в Белгия след престой над 48 часа в България или друга рискова страна, трябва да спазва задължителна 7-дневна карантина. Карантината може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината.

Изключение от задължителната карантина се прави само за пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

Остава изискването и всички, които пътуват за Белгия със самолет или кораб, да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, електронен формуляр Passenger Locator Form (PLF) ТУК

Продължава засиленият контрол и проверки на границите за попълнен формуляр, като при липса на такъв, се налагат глоби от 250 евро.
 

ПЪТУВАНЕ КЪМ И ПРЕЗ ТУРЦИЯ: Турция продължава срока на действие на ограничителните мерки при пътуване до страната ДО 31 МАЙ 2021г.:

Пътниците над 6 години, които летят до Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди полета си, в съответствие с действащата наредба в страната. Пътниците, които не представят отрицателен PCR тест (на хартиен или цифров носител), няма да бъдат допуснати до полета си.

Запазва се изисикването за попълване на електронен формуляр за всички пътуващи със самолет, в рамките на 72 часа преди полета, да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https://register.health.gov.tr/

Транзитните пътници не са длъжни да представят PCR тест в Турция, но трябва да вземат предвид правилата на страната на крайното пристигане по отношение на изискванията за PCR тест, възрастови ограничения и указания за време.

 

Всички новини

Абонамент

Европейски фонд за регионално развитие
БЕЛПРЕГО ООД осъществява проект BG16RFOP002-2.092-0700
по Процедура "Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Проектът се изпълнява в градовете с представителства на фирмата и е с продължителност от 3 месеца. Общата му стойност е в размер на 28 335.53лв., от които 24 085.20лв. eвропейско и 4 250.33лв. национално съфинансиране.

Проект и главнацел:Проект BG16RFOP002-2.095-0489– “Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки”.
Цел и очаквани резултати: Осигуряване на оборотен капитал за предприятието, засегнато от временните противоепидемични мерки, постигане на положителен ефект за преодоляване на икономическите последствия о тпандемията COVID-19 и запазванена дейността. Бенефициент: БЕЛПРЕГО ООД Обща стойност:22 784.86лв., от които 19 367.13лв. европейско и3 417.73лв. националносъфинансиране.
Начало:05.03.2021г. Край:05.06.2021г.

БЕЛПРЕГО ООД осъществява проект BG16RFOP002-2.101-0814 по Процедура „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Проектът е с продължителност от 3 месеца и oбщата стойност в размер на 5653.61 лв., от които 4 805.57 лв. европейско и 848.04 лв. национално съфинансиране. Основната цел на проекта е осигуряване на оперативен капитал за българските микро-, малки и средни предприятия, засегнати от противоепидемичните мерки. В резултат на успешното му осъществяване ще бъде постигнат положителен ефект от компанията за преодоляване на икономическите последствия, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19 и запазване на оперативната дейност на предприятието.
Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност